Forum Ford Club Polska


Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku
Stary 06-01-2010, 10:25   #1
Leszek90
ford::beginner
 
Imię: Leszek
Zarejestrowany: 14-12-2009
Skąd: Wierzyce
Model: Mondeo mk1 Ghia
Silnik: 1.8 16V 115Km
Rocznik: 1993
Postów: 18
Domyślnie moje mondeo słabo odpala na mrozie po dłuższym postoju.

Moje mondeo po całej nocy w garażu ciężko pali. za każdym razem grzeje świece
trzy razy i dopiero kręce rozrusznikiem samochód nawet szybko łapie ale od razu gaśnie i tak cztery pięć razy i dopiero zapali a nie zgaśnie. czasem zapali prędzej
ale tylko wtedy jak przytrzymam go na rozruszniku jak już złapie, ale nie jest to raczej zbyt korzystne. Dodam też że swiece żarowe mam nowe i wstawiłem także zawor zwrotny przed pompą. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić, liczę na waszą pomoc.
Mondeo 1.8TD endura de z pompą lukasa.

Leszek90 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2010, 10:30   #2
wytryh
ford::average
 
Avatar wytryh
 
Zarejestrowany: 18-10-2008
Skąd: Poznań przedmieście
Model: MONDEO
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1996
Postów: 90
Domyślnie Odp: moje mondeo słabo odpala na mrozie po dłuższym postoju.

tak. przerabiałem to wczoraj. też mam nowe świece i zawór przed pompą, ale i trak było powietrze w wężykach i odpalenie auta rano graniczyło z cudem. Wymontowałem podgrzewacz i założyłem drugi zawór zwrotny na przezroczystych wężykach przed filtrem paliwa. Jest lepiej o wiele ale jeszcze nie to co bym chciał. pozdro
wytryh jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2010, 10:42   #3
Leszek90
ford::beginner
 
Imię: Leszek
Zarejestrowany: 14-12-2009
Skąd: Wierzyce
Model: Mondeo mk1 Ghia
Silnik: 1.8 16V 115Km
Rocznik: 1993
Postów: 18
Domyślnie Odp: moje mondeo słabo odpala na mrozie po dłuższym postoju.

dzieki sprawdze z tym drugim zaworkiem. pozdro.
Leszek90 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2010, 13:57   #4
Emmm
ford::expert
 
Avatar Emmm
 
Zarejestrowany: 23-03-2007
Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień
Postów: 2,619
Domyślnie Odp: moje mondeo słabo odpala na mrozie po dłuższym postoju.

Sprawdź też świece, mimo, iż są nowe.
Pozdrawiam
__________________
Emmm
Emmm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2010, 15:52   #5
Leszek90
ford::beginner
 
Imię: Leszek
Zarejestrowany: 14-12-2009
Skąd: Wierzyce
Model: Mondeo mk1 Ghia
Silnik: 1.8 16V 115Km
Rocznik: 1993
Postów: 18
Domyślnie Odp: moje mondeo słabo odpala na mrozie po dłuższym postoju.

świece sprawdzalem gzreja dobrze.
Leszek90 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2010, 16:49   #6
Emmm
ford::expert
 
Avatar Emmm
 
Zarejestrowany: 23-03-2007
Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień
Postów: 2,619
Domyślnie Odp: moje mondeo słabo odpala na mrozie po dłuższym postoju.

W takim razie załóż przezroczyste przewody, aby wiedzieć gdzie dalej szukać.
Pozdrawiam
__________________
Emmm
Emmm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2010, 12:55   #7
Leszek90
ford::beginner
 
Imię: Leszek
Zarejestrowany: 14-12-2009
Skąd: Wierzyce
Model: Mondeo mk1 Ghia
Silnik: 1.8 16V 115Km
Rocznik: 1993
Postów: 18
Domyślnie Odp: moje mondeo słabo odpala na mrozie po dłuższym postoju.

zrobiłem wszystko swiece przewody i dwa zawory zwrotne i nadal jest tak samo. Ale zauwazyłem ze zlatuje paliwo z zaworu od turbiny booster i nie wiem czy moze miec to wpływ na odpalanie zimnego silnika.
Leszek90 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2010, 21:28   #8
Emmm
ford::expert
 
Avatar Emmm
 
Zarejestrowany: 23-03-2007
Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień
Postów: 2,619
Domyślnie Odp: moje mondeo słabo odpala na mrozie po dłuższym postoju.

Nie bardzo rozumiem gdzie masz ten wyciek, z boostera? A może z korektora kąta wtrysku, nad boosterem?
Pozdrawiam
__________________
Emmm
Emmm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2010, 21:53   #9
matrog19
ford::expert
 
Avatar matrog19
 
Imię: Mateusz
Zarejestrowany: 05-03-2008
Skąd: Konin
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI 115 KM
Rocznik: 2002
Postów: 2,101
Domyślnie Odp: moje mondeo słabo odpala na mrozie po dłuższym postoju.

Przerabiałem to u siebie. Booster jak cieknie to na pewno ma wpływ. Korektor wtrysku raczej nie zapowietrza. Wiem natomiast z doświadczenia, że wszystkiemu winna jest ręczna pompka paliwa. Mi też paliwo się cofało mimo zamontowanych zaworków zwrotnych. Rozwiązałem ten problem regenerując tą ręczną pompkę zestawem dostępnym w internecie. Otóż w pompce są dwa gumowe zaworki o kształcie pinezki. Po latach zaczynają one puszczać z powrotem paliwo nie zamykając odpowiednio wylotów. Czy to na pewno te zaworki można prosto zdiagnozować próbując wciągnąć powietrze ustami przez wyloty z pompki paliwa (oczywiście po zdjęciu filtra, żeby nie opić się ropki) Jeżeli przez oba można zassać to zaworki są do doopy. Kupując zestaw regeneracyjny trzeba zwrócić uwagę czy zawiera on w swoim składzie te zaworki bo niektóre nie maja. Ja kupiłem bodajże na fordsklep.pl czy coś takiego. Może ktoś powie, że jak pompka przy pompowaniu twardnieje to jest wszystko dobrze. Otóż nie. Mi twardniała po 2 naciśnięciach a paliwo uciekało. Sprawdźcie to u siebie przez to zasysanie, które opisałem wcześniej. Dodam, że po wymianie już ponad rok spokój mam z tą pompką. Wywaliłem też zaworki zwrotne. Wszystko mam oryginalne, nie wyrzucałem podgrzewacza itd. Gdy tylko wymieniłem te zaworki to nie mogłem wogóle zassać powietrza przez rurkę nawet z dużą siłą. Pozdrawiam i sukcesów w naprawie życzę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
__________________
Moje Mondeo mk3 TDDI: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=113404
matrog19 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-01-2010, 10:18   #10
Leszek90
ford::beginner
 
Imię: Leszek
Zarejestrowany: 14-12-2009
Skąd: Wierzyce
Model: Mondeo mk1 Ghia
Silnik: 1.8 16V 115Km
Rocznik: 1993
Postów: 18
Domyślnie Odp: moje mondeo słabo odpala na mrozie po dłuższym postoju.

nareszcie ktoś napisał coś nowego sprawdze to jeszcze dzisiaj dzięki kolego pozdrawiam. poźniej napisze czy pomogło.
Leszek90 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Narzędzia wątku

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 18:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy Kraków
Regeneracja turbosprężarek
Obsługa techniczna: Wilu

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.